maandmonitor april 2022 ingekort

DAS-Service marktmonitor augustus 2022: hoeveel opdrachten kwamen er op de DAS’en?

“Hoeveel opdrachten verschijnen er nou eigenlijk op die Dynamische Aankoopsystemen?”. Dat is de meest-gestelde vraag bij DAS-Service. Deze vraag beantwoorden we maandelijks in onze Markt Monitor.

U kunt de marktmonitor hier downloaden. Wilt u de volledige marktmonitor ontvangen met daarin een detail per Dynamisch Aankoopsysteem  (DAS) per maand? Stuur dan een mail aan hallo@das-service.nl.

Duiding

  • In augustus 2022 werden meer dan 1.056 opdrachten voor externe inhuur gepubliceerd op DAS’en.
  • Het dagelijks gemiddelde was 45 gepubliceerde opdrachten.
  • In augustus 2022 waren er 21 DAS’en die meer dan 10 opdrachten hebben gepubliceerd, bij elkaar 877 opdrachten.

Wat zijn DAS’en?

DAS’en zijn een soort inkoopportalen van aanbestedingsplichtige organisaties met als uitgangspunt dat iedereen een gelijke kans maakt op gunning van een opdracht. Voordat freelancers, ondernemers en leveranciers direct kunnen reageren op een uitvraag, dient men toegelaten te zijn. Om toegelaten te worden moet voldaan worden aan de toelatingseisen van het DAS.

Wat is het voordeel van een DAS?

Dat zijn er héél veel! Kort samengevat:

  • U doet rechtstreeks zaken met de opdrachtgever, waardoor er geen overbodige schakels zitten tussen u en de opdrachtgever. Hierdoor kunt u een eerlijkere prijs rekenen voor uw producten en diensten en loopt u een verminderd financieel risico.
  • Laagdrempelig. U hebt geen verkooptalent benodigd om op opdrachten te kunnen reageren.
  • Geen leveringsplicht. Als u bent toegelaten tot een DAS, dan bent u niet verplicht om te reageren.

Conclusie

Dynamische Aankoopsystemen worden steeds aantrekkelijker om als bron van opdrachten te gebruiken. We verwachten dat het aantal opdrachten de komende maanden verder zal toenemen, zeker omdat recentelijk weer nieuwe Dynamische Aankoopsystemen zijn gelanceerd.

Gerelateerde updates