Neem contact op: 0172 578 909

Share Post:

De 5 meest gebruikte platformen voor Dynamische Aankoopsystemen

De 5 meest gebruikte platformen voor Dynamische Aankoopsystemen


Als freelancer, ondernemer of leverancier kun je via een Dynamisch Aankoopsysteem, zonder tussenkomst van andere partijen, zaken doen met opdrachtgevers. De opdrachtgever heeft daarvoor geen eigen systeem ontwikkeld, maar gebruikt daarvoor een platform. In dit blog gaan we in op de 5 meest gebruikte platformen voor Dynamische Aankoopsystemen.

Welke platformen zijn er?

De 5 platformen zijn:

  • CTM Solution
  • Nétive
  • Negometrix
  • Poolz
  • Solution Factory

Hoe verhoudt een platform zich tot een Dynamisch Aankoopsysteem?

Het platform biedt de functionaliteit voor het hele proces rondom het Dynamische Aankoopsysteem. Een opdrachtgever gebruikt het platform om een Dynamisch Aankoopsysteem op in te richten, en vervolgens aanbieders toe te laten en opdrachten te plaatsen.

Een voorbeeld. Als je kijkt naar Negometrix, dan zitten ‘op’ het Negometrix-platform heel wat Dynamische Aankoopsystemen, bijvoorbeeld die van de Gemeente Amsterdam en Gemeente Rotterdam. Beide Dynamische Aankoopsystemen maken gebruik van de functionaliteit die Negometrix biedt. Maar je moet je nog steeds voor ieder Dynamisch Aankoopsysteem apart kwalificeren (=toegelaten worden)!

Het is overigens niet zo dat je bijvoorbeeld het Dynamisch Aankoopsysteem van de Gemeente Amsterdam ook via een ander platform zou kunnen gebruiken. De Dynamische Aankoopsystemen zijn op dat gebied echt honkvast, tenzij ze besluiten om naar een ander platform over te stappen. En dat gebeurt ook wel eens: recentelijk is de Kamer van Koophandel weg gegaan van Negometrix en naar Solutions Factory overgestapt.

Waar moet ik op letten?

Eerlijk gezegd vinden we de platformen niet allemaal even intuïtief, overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. We kunnen ons dan ook goed voorstellen dat veel ondernemers, leveranciers en freelancers al bij het zien van zo’n platform afhaken. Terwijl de voordelen groot zijn!

Hierbij enkele aandachtspunten:

  • Wanneer je op een platform zit, dan betekent dat nog niet dat je bent toegelaten tot de Dynamische Aankoopsystemen. Je moet je alsnog kwalificeren!
  • Dynamische Aankoopsystemen zijn op een platform ook niet even makkelijk te vinden. Met name op Negometrix zijn ze lastig te vinden.
  • Wanneer je een document hebt geupload, probeer het document dan ook nog een keer te bekijken vanuit het Dynamisch Aankoopsysteem. Onze ervaring is dat een upload nogal eens mislukt.
  • Wanneer je een aanbieding hebt gedaan, controleer dan of je daadwerkelijk op de knop ‘Verzenden’ hebt geklikt.

Conclusie

Als je gebruik maak van Dynamische Aankoopsystemen, dan kun je niet om het platform heen. Hoe het platform precies werkt is afhankelijk van het betreffende platform. Zo werkt Nétive net weer een beetje anders dan CTM Solution.

Wanneer je van de dienstverlening van DAS-Service gebruik maakt, dan krijg je van ons instructies hoe je op ieder, voor jouw relevante, platform een aanbieding kunt doen.

In de komende 5 blogs gaan we ieder platform afzonderlijk behandelen.