Neem contact op: 0172 578 909

Share Post:

Hoe kies je de juiste Dynamische Aankoopsystemen?

Hoe kies je de juiste Dynamische Aankoopsystemen?

Wist je dat er in Nederland meer dan 400 Dynamische Aankoopsystemen zijn, en dat meer dan 800 (semi)overheden van een Dynamisch Aankoopsysteem gebruik maken? Als freelancer of leverancier zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Voor hen hebben we de DAS-Selector gemaakt: hoe kies de juiste Dynamische Aankoopsystemen?

Vraag 1. Inhuur of inkoop?

Als eerste vraag in de DAS-Selector kun je kiezen tussen ‘inhuur arbeid’ of ‘overige’. Dit bedoelen we ermee:

  • ‘Inhuur arbeid’ gaat over de inhuur van flexibele krachten. Opdrachtgevers publiceren op dergelijke DAS’en functieprofielen waarvoor ze mensen zoeken.
  • ‘Overige’ gaat over al het andere, dus denk aan het inkopen van producten (zoals computers) of het inkopen van diensten (zoals het maaien van grasvelden of busvervoer).

Je hoeft deze vraag overigens niet te beantwoorden, maar het kan je wel helpen in het korter maken van de lijst!

Vraag 2. Waar zoek je opdrachtgevers?

Hier kun je, door provincies aan te vinken, filteren waar je opdrachtgevers zoekt. Woon je in Zeeland? Dan is het wellicht niet logisch dat je opdrachtgevers in Groningen zoekt. Ben je een landelijk opererend bureau? Dan kun je alles aanvinken.

Overigens zitten sommige opdrachtgevers in meerdere provincies. In dat geval hebben we dat ook in de DAS-Selector vastgelegd.

Vraag 3. Wat voor soort opdrachtgevers zoek je?

Deze lijst met branches is aanbodgericht: we hebben in dit lijstje alleen maar de branches weergegeven waarin dat er Dynamische Aankoopsystemen zijn.

Het kan handig zijn om hier een selectie in te maken. Bedenk daarbij dat bij functieprofielen vaak om expliciete ervaring in een branche wordt gevraagd.

Vraag 4. Wat voor soort functiegroep/vakgebied?

Hier kun je aangeven wat voor soort werk je doet of waar je specialisme ligt. De lijst is vrij generiek van aard.

Help! De lijst is nog steeds te lang.

Dat is natuurlijk heel goed mogelijk. Stel dat je freelance ICT’er bent die in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht voor een overheidsorganisatie wilt werken, dan heb je nog heel veel opties om uit te kiezen. Je zou dan het volgende kunnen doen:

  • Probeer een inschatting te maken van de hoeveelheid opdrachten die op een Dynamische Aankoopsysteem worden gepubliceerd. Het ligt voor de hand dat een grote gemeente  meer opdrachten zal publiceren dan een kleine gemeente.
  • Probeer nauwkeuriger te filteren. Bedenk dat veel opdrachtgevers werkervaring in een specifieke sector vragen. Gemeentes zullen eerder wensen dat je gemeentelijke ervaring hebt, terwijl het onderwijs ervaring in het onderwijs zal vragen.
  • Kijk naar de looptijd van het Dynamisch Aankoopsysteem. Door op het (i)-icoontje te klikken, krijg je meer informatie over het Dynamisch Aankoopsysteem. Sommige Dynamische Aankoopsystemen bestaan voor beperkte duur. Aan de andere kant is dit ook enigszins misleidend: tegen het einde van de looptijd kan het Dynamisch Aankoopsysteem ook gerust worden verlengd.
  • Kijk naar de voorwaarden voor inschrijving. Sommige Dynamische Aankoopsystemen vereisen een bepaalde certificering of een SBI-code. Heb je die niet? Dan heeft inschrijven geen zin.

Help! Ik kan een Dynamisch Aankoopsysteem niet vinden!

We hebben in de DAS-Selector de ‘losse’ Dynamische Aankoopsystemen weergegeven. Dat wil zeggen: de unieke systemen waarvoor je je apart moet inschrijven. Zoals je in dit blog kunt lezen, kan het zijn dat meerdere organisaties samenwerken in één Dynamisch Aankoopsysteem. Door op het (i)-knopje te drukken krijg je meer informatie over welke organisaties deelnemen aan het Dynamisch Aankoopsysteem.

In dat geval kun je rechts bovenin van de zoekfunctie gebruik maken. Je kunt daarmee ook zoeken door de achterliggende organisaties die samenwerken in één Dynamisch Aankoopsysteem. Dus stel voor dat je de Gemeente Gouda zoekt als opdrachtgever, dan tik je in het zoekvenster ‘Gouda’ in. Het gewenste Dynamisch Aankoopsysteem komt dan direct naar voren.

Kom je er echt niet aan uit? Wij helpen je graag verder!

Vind je de DAS-Selector toch te complex? Geen probleem, wij helpen je graag verder. Wij kennen de Dynamische Aankoopsystemen als geen ander. Je kunt altijd met ons contact opnemen door een mailtje te sturen aan info@das-service.nl. Ook zijn we te bereiken via de chatfunctie op de site.

Conclusie

Dynamische Aankoopsystemen komen in allerlei vormen en voor allerlei toepassingen voor. Je aanmelden voor alle Dynamische Aankoopsystemen is niet realistisch, tenzij je een landelijk opererend conglomeraat bent. Keuzes maken is evident!