In de serie DAS-en voor beginners helpen we je graag op weg in de wereld van aanbesteden bij de overheid. Of je nu net gestart bent met aanbesteden, de markt van aanbesteden wilt verkennen of gewoon indruk wilt maken op je collega’s: wij helpen je graag!

Dynamische Aankoopsystemen zijn virtuele marktplaatsen waarop je een eerlijke kans krijgt om je diensten aan te bieden. Om deze aanbieders goed te kunnen vergelijken, moet elke aanbieder op dezelfde kwalificaties worden beoordeeld. Er komt dus iets meer bij kijken dan je bedrijfsnaam en contactpersoon doorgeven, maar wat moet je dan doen om toegelaten te worden tot een Dynamisch Aankoopsysteem?

Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA)

Voor nagenoeg elk Dynamisch Aankoopsysteem moet je een zogenaamd Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA) invullen. Dit document, dat bestaat uit 18 pagina’s, is een soort verklaring dat je geschikt bent om deel te mogen nemen aan aanbestedingen. Deze verklaring vul je zelf in.

Aanvullende verklaringen 

Om aan te tonen dat je de UEA verklaring naar waarheid hebt ingevuld, kan de opdrachtgever vragen om aanvullende verklaringen te verschaffen:

    • Gedragsverklaring Aanbesteden (GVA) – een verklaring waarin staat dat er geen bezwaren zijn dat je mee kunt dingen naar opdrachten

    • Verklaring betalingsgedrag (VBG) – een verklaring van de Belastingdienst waarin staat dat je altijd netjes aan je betalingsverplichting hebt voldaan

    • Verzekeringspolis – de opdrachtgever wil vaak vooraf weten dat je voldoende verzekerd bent. Ze vragen daarom om een bedrijfsaansprakelijkheid verzekering en/of een beroepsaansprakelijkheidverzekering.

Let op de houdbaarheidsdata!

Als je eenmaal bent toegelaten, weet dan dat elk Dynamisch Aankoopsysteem de kwalificaties continue bewaakt. Ze zullen je daarom periodiek vragen om nieuwe verklaring aan te leveren.

Ook kan het gebeuren dat de toelatingscriteria wijzigen, ook dan zul je nieuwe of extra verklaringen moeten invullen en/of aanleveren. Al deze strenge eisen zijn er zodat alle aanbieders allemaal aan de juiste criteria voldoen, en het proces continue transparant en eerlijk te houden.

DAS-Service helpt je op weg

DAS-Service helpt honderden organisaties bij het inschrijven en het up-to-date houden van deze inschrijvingen. Hiervoor hebben wij alle toelatingseisen van Dynamische Aankoopsystemen geïnventariseerd en kunnen je direct laten zien aan welke toelatingseisen je moet voldoen. Ook helpen wij je graag met het:

    • Aanmaken van accounts – op de verschillende digitale marktplaatsen
    • Beheren van wachtwoorden van de accounts – hiervoor krijg je je eigen wachtwoordkluis
    • Opvragen van de benodigde verklaringen (KVK, GVA, VBG)
    • Invullen van het papierwerk
    • Ter ondertekening aanbieden van het papierwerk – dit doen we via digitale handtekeningen
    • Aanmelden bij het Dynamisch Aankoopsysteem – met de verzamelde formulieren en verklaringen
    • Klaarzetten van de inschrijving

Of te wel, DAS-Service neemt al het uitzoekwerk, invulwerk en nakijkwerk uit handen. Naast al deze administratieve taken houden wij ook de wijzigingen bij, zoals DAS-en die veranderen van marktplaats en wijzigingen in verklaringen. Onze klanten ontvangen maandelijks een overzicht van de status van al hun inschrijvingen. Dan hoef jij niet bang voor het onverwacht vervallen van je inschrijving. Bovendien kun je bij ons gemakkelijk extra inschrijvingen bestellen op de nieuwe DAS-en. Zo ben jij als een van de eersten ingeschreven!

Ga jij je ook inschrijven op een DAS?

Inschrijven op een Dynamisch Aankoopsysteem is een nauwkeurig en tijdrovend klusje. Bovendien moet je continue alert zijn op wijzigingen en verzoeken om verklaringen. DAS-Service helpt je hierbij graag.

DAS Selector

Je kunt je hiervoor inloggen op de DAS-Selector. In deze webwinkel hoef jij alleen maar de gewenste Dynamische Aankoopsystemen te kiezen.

Heb je nou moeite met kiezen en weet je niet op welke DAS-en je wilt inschrijven? Bestel dan eerst de quickscan. DAS-Service zoekt dan voor je uit welke Dynamische Aankoopsystemen precies bij je bedrijfsprofiel passen.