Neem contact op: 0172 578 909

In de serie DAS-en voor beginners helpen we je graag op weg in de wereld van aanbesteden bij de overheid. Of je nu net gestart bent met aanbesteden, de markt van aanbesteden wilt verkennen of gewoon indruk wilt maken op je collega’s: wij helpen je graag!

De term DAS staat voor Dynamisch AankoopSysteem. Maar waarom bestaan deze systemen nou eigenlijk? Waarom hebben overheden niet gewoon een “werken bij-website”, net als commerciële organisaties? En wat betekent dit voor jou als aanbieder? Liggen hier kansen voor je of is het maar gedoe? 

DAS

Een Dynamisch Aankoopsysteem wordt door overheden gebruikt om iedereen een gelijke kans te geven op gunning van de opdracht. Maar voordat je kunt reageren op een uitvraag moet je zijn toegelaten.

Eerlijk inkopen

Bij alle organisaties bestaat de behoefte om in te kopen: ze willen tijdelijk expertise inhuren of willen producten inkopen. Maar (semi)overheden mogen, vanaf bepaalde opdrachtwaarden, niet zomaar een opdracht aan één leverancier gunnen. We vinden namelijk dat alle aanbieders een eerlijke kans wordt gegund op die lucratieve opdracht.

Om alle geïnteresseerde partijen de gelegenheid te geven om een offerte uit te kunnen brengen, kunnen ze gebruik maken van een zogenaamd Dynamisch Aankoopsysteem.

Verplichting

Alle landen in Europa hebben afspraken gemaakt over eerlijke kansen voor het bedrijfsleven bij het zakendoen met (semi)overheden. Deze verplichtingen is vastgelegd in de aanbestedingswet. Vanuit de wet zijn er verschillende manieren voor (semi)overheden om hun inkopen te doen:

Inkoopmethode Criterium Aantal aanbieders
Enkelvoudig onderhands Tot drempelbedrag (meestal 30.000 euro) Eén
Meervoudig onderhands Boven drempelbedrag Meerdere
Europese aanbesteding Boven drempelbedrag Meerdere

Tip ! Meer informatie over deze aanbestedingsconstructen is te vinden bij Pianoo, het expertisebureau voor aanbesteden van de Rijksoverheid.

Aanbesteden is een kunst

Bij zo’n aanbesteding moet je concreet specificeren wat je exacte inkoopbehoefte is. Dan is elke aanbieder goed geïnformeerd en kunnen de verschillende aanbiedingen met elkaar vergeleken worden. Maar wat nou als een (semi)overheidsorganisatie nog niet precies weet hoeveel computers ze daadwerkelijk nodig gaan hebben het komende jaar of welke expertise ze precies willen inhuren? Daarvoor kunnen ze een Dynamisch Aankoopsysteem opzetten.

Dynamisch Aankoopsysteem: een virtuele marktplaats

Een Dynamisch Aankoopsysteem kun je zien als een virtuele marktplaats. Een plaats waar vraag en aanbod elkaar ontmoeten. De inkopende organisatie plaatst een uitvraag, bijvoorbeeld voor de aankoop van computers of voor de inhuur van een juridisch medewerker. Jij kunt daar direct op reageren. Dit wordt ook wel een mini-aanbesteding of mini-competitie genoemd.

Maar voordat je kunt reageren op een uitvraag, moet je toegang krijgen tot de virtuele marktplaats. Deze toegang krijg je door je te kwalificeren. Met andere woorden: je moet eerst worden toegelaten tot de marktplaats. Je moet aantonen dat jij geschikt genoeg bent om te kunnen reageren op uitvragen. Vaak is dat een kwestie van het aanleveren van een heleboel papierwerk.

Op deze manier kunnen dus alle mogelijke leveranciers, die aan de eisen voldoen, zich aanmelden. Als een leverancier aan de eisen voldoet, moet de aanbestedende dienst je toelaten. Gelijke kansen voor iedereen dus.

Nederlandse Dynamische Aankoopsystemen

In Nederland zijn ongeveer 400 Dynamische Aankoopsystemen. In totaal maken er bijna 800 organisaties gebruik van zo’n systeem. Sommige organisaties hebben de krachten gebundeld en werken met één Dynamisch Aankoopsysteem. Houd er rekening mee dat er elke maand DAS-en bij komen en dat deze soms ook kunnen wijzigen.

Aan de slag met Dynamische Aankoopsystemen

Wil je weten welke Dynamische Aankoopsystemen het beste bij je organisatie passen? Je kunt ze allemaal bekijken in de DAS-Selector. Via de DAS-Selector vraag je gelijk een inschrijving aan. Wil je een op maat gemaakt advies hebben? Bestel dan de Quickscan. Met de Quickscan geven je inzicht in de meest relevante en interessante DAS-en voor je organisatie.