TenderNed vat het als volgt samen op haar eigen website: “TenderNed is het aanbestedingssysteem van de Nederlandse overheid. TenderNed bestaat uit twee onderdelen. Een aankondigingenplatform waar aanbestedende diensten hun aankondigingen publiceren. En een applicatie waarmee aanbestedingen volledig digitaal kunnen verlopen.”
TenderNed is in 2010 op initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat opgezet.
TenderNed bestaat dus deels uit een aankondigingenplatform. Hierop vind je de aankondigingen van een deel van de aanbestedingen van de Nederlandse overheid. Het is namelijk alleen verplicht om een opdracht te publiceren boven de Europese aanbestedingsdrempels. Dit drempelbedrag en de bijbehorende verplichtingen zijn vastgelegd in de aanbestedingswet.
Opdrachtgevers kunnen er voor kiezen om ook het volledige aanbestedingsproces via de applicatie van TenderNed te laten lopen. Dan hebben we het over het aanbieden op de verschillende aanbestedingen. Voor een aantal opdrachtgevers kun je dus aanbieden via TenderNed. Let er wel op dat je voor het inloggen op TenderNed (om te kunnen aanbieden) eHerkenning nodig hebt.
Veel opdrachtgevers kiezen ervoor om TenderNed te gebruiken als een centrale locatie voor de publicatie van aanbestedingen, maar de rest van hun processen zijn ingericht in hun eigen Dynamische Aankoopsysteem op een ander portaal zoals nétive, Mercell, The Solutions Factory of Poolz.
Alle opdrachten boven de Europese aanbestedingsdrempel moeten dus op TenderNed staan, maar erop aanbieden gebeurd via vele verschillende (Dynamische Aankoop) systemen.
Wil jij graag aanbieden op aanbestedingen? Houd er dan rekening mee dat je niet gelijk kunt reageren op alle aanbestedingen die je via TenderNed vindt (naast het feit dat niet alle aanbestedingen erop te vinden zijn) . Opdrachtgevers die namelijk gebruik maken van een eigen Dynamische Aankoopsysteem, in plaats van TenderNed, vragen om een andere benadering. Bij een DAS dien je je namelijk eerst te kwalificeren als leverancier voordat je uberhaubt alle opdrachten kunt zien. Zodra je bent toegelaten ontvang je de opdrachten (meestal in de mail) en kun je een aanbieding doen.
Lees hier meer over DAS’en en inschrijven op DAS’en.
Het kan wel degelijk handig zijn om TenderNed in de gaten te houden. Wil je echter geen opdrachten mislopen? Dan zul je je moeten verdiepen in de verschillende DAS’en die Nederland rijk is (ongeveer 300). Een deel van deze DAS’en vind je terug op TenderNed, maar veel ook niet.
Op TenderNed staat veel data en het kan erg lastig zijn om de relevante informatie eruit te filteren. Vanwege alle onduidelijkheden heeft DAS-Service een oplossing ontwikkeld, namelijk de Quickscan. Dit is een compleet onderzoek, op maat gemaakt, waarbij we naar de scope van je organisatie kijken en je alle DAS’en in 1 handig overzicht ontvangt. DAS-Service heeft afgelopen jaren een uitgekiend proces ontwikkeld, waardoor we snel inzichtelijk krijgen wat er gebeurd in het DAS landschap. Wil je profiteren van alle voordelen die de DAS’en bieden, overweeg dan om je DAS inschrijvingen door DAS-Service te laten beheren, en ontvang maandelijks een update van alle relevante ontwikkelingen. Zo hoef je TenderNed niet meer regelmatig door te spitten.
Ben je op zoek naar een gemakkelijk doorzoekbaar overzicht van alle inhuuropdrachten die op alle DAS’en staan? Check dan de mogelijkheden van onze DASFeed.