Neem contact op: 0172 578 909

Share Post:

Voordeel nr 1 voor ondernemers bij zaken doen via een DAS: rechtstreeks zaken doen!

Voordeel nr 1 voor ondernemers bij zaken doen via een DAS: rechtstreeks zaken doen!

Bij DAS-Service weten we alles over het zaken doen via Dynamische Aankoopsystemen (DAS), en welke voordelen dit biedt voor leveranciers, bureaus en zzp’ers. In deze reeks zetten we alle voordelen op een rijtje. Vandaag voordeel nummer 1: rechtstreeks zaken doen.

Wat is een DAS?

Laten we eerst toelichten wat een DAS is. Een DAS is een inkoopportaal van een aanbestedingsplichtige organisatie, zoals een gemeente, ministerie of onderwijsinstelling. Een DAS wordt gebruikt voor:

  • De inhuur van extern personeel
  • De inkoop van producten
  • De inkoop van diensten

Op het DAS worden offerteaanvragen geplaatst waarop leveranciers, bureaus en zzp’ers kunnen reageren. Voordat je kunt reageren op die offerteaanvragen, moet je als leverancier, bureau of zzp’er wel zijn toegelaten.

Zaken doen via een DAS is rechtstreeks zaken doen

Zodra een opdrachtgever een inkoopbehoefte heeft, dan plaatsen ze een offerteaanvraag op het DAS. Alle toegelaten leveranciers, bureaus en zzp’ers krijgen de uitnodiging om daarop te reageren. Wanneer je de opdracht gegund krijgt, dan ga je een rechtstreekse overeenkomst aan met de opdrachtgever. Hieraan zitten ook weer voordelen vast. Daar gaan we binnenkort verder op in.

Hierop zijn overigens enkele uitzonderingen. Sommige DAS’en worden beheerd door een externe partij, en een enkele opdrachtgever heeft ervoor gekozen om overeenkomsten via een contractafhandelaar te laten verlopen.

DAS als tegenhanger van een raamovereenkomst

Een DAS is een alternatief voor een raamovereenkomst. Bij een raamovereenkomst heeft de opdrachtgever één of meerdere Preferred Suppliers de opdracht gegeven om, namens de opdrachtgever, contracten aan te gaan met leveranciers, bureaus en zzp’ers. Wanneer je dus als leverancier, bureau of zzp’er een opdracht gaat doen of producten gaat leveren aan een aanbestedingsplichtige organisatie, dan is de Preferred Supplier altijd je contractpartij, niet de opdrachtgever zelf. Je doet dus niet rechtstreeks zaken. Zo ontstaat er ketenvorming.

Ketenvorming door bemiddelaars

Ook zijn er zogenaamde bemiddelaars die zich inschrijven op DAS’en, en opdrachten afkomstig van DAS’en doorplaatsen. Deze bemiddelaars rekenen vaak een provisie per gewerkt uur of een percentage van de omzet. Dit kan nadelig zijn voor je gunningskansen en verhoogt je financieel risico. In een komend blog gaan we daarop in.

Conclusie

Om te kunnen profiteren van het voordeel van rechtstreeks zaken doen moet je zijn toegelaten tot het DAS. En aan dit rechtstreeks zaken doen zijn ook weer heel wat voordelen verbonden. In de komende blogs gaan we daar verder op in.

DAS-Service ondersteunt leveranciers, bureaus en zzp’ers met het identificeren van passende DAS’en en zorgt ervoor dat zij in korte tijd zijn toegelaten.