Neem contact op: 0172 578 909

Share Post:

Voordeel nr 2 voor ondernemers bij zaken doen via een DAS: eerlijkere prijs!

Voordeel nr 2 voor ondernemers bij zaken doen via een DAS: eerlijkere prijs!

Bij DAS-Service zijn we een enorme fan van zaken doen via een Dynamische Aankoopsystemen (DAS). Vorige week hebben we besproken dat je via een DAS rechtstreeks zaken doet met je opdrachtgever, en daar zitten een boel voordelen aan vast. Vandaag gaan we daar verder op in! Voordeel nummer 2: eerlijkere prijs.

Wat is een DAS?

Een DAS is een methode waarmee aanbestedingsplichtige organisaties (ministeries, provincies, gemeentes, onderwijsinstellingen en andere overheden) hun inkopen kunnen doen:

  • De inhuur van extern personeel
  • De inkoop van producten
  • De inkoop van diensten

Elke ondernemer, leverancier of freelancer, die voldoet aan de toelatingseisen, kan worden toegelaten tot het DAS en zo meedingen naar interessante opdrachten.

Zaken doen via een DAS is rechtstreeks zaken doen

Vorige week hebben we beschreven dat je via een DAS rechtstreeks zaken doet met de opdrachtgever. De opdrachtgever plaatst de uitvraag, en jij, als ondernemer, kan daarop rechtstreeks reageren. Wanneer je de gunning krijgt, dan ga je ook in bijna alle gevallen een overeenkomst aan met de opdrachtgever en stuur je ook aan hen je factuur.

Zaken doen via een DAS = eerlijkere prijs

Eigenlijk lopen we al een beetje op het blog van volgende week vooruit. De prijs speelt namelijk een belangrijke rol bij de gunning van een opdracht. Hoe hoger je prijs ten opzichte van de laagste inschrijving, hoe minder punten je krijgt. Laten we dat even toelichten aan de hand van een voorbeeld.

Stel je voor, je reageert op een inhuuropdracht. Je tarief is 80 euro per uur. Er is iemand anders die de opdracht wil doen voor 60 euro per uur, en is de laagste aanbieder. Je bent dus duurder dan de laagste aanbieder. Dat betekent dat de laagste aanbieder de meeste punten krijgt, en jij krijgt logischerwijs minder punten.

Het bepalen van die punten wordt gedaan aan de hand van een formule. Die formulier wordt vaak gepubliceerd bij uitvraag zelf, of anders in de documentatie van het DAS. Laten we er van uit gaan dit in dit voorbeeld de volgende formule wordt gebruikt:

Score = ((100)-100*(1-(laagste Bod/Bod)))

In ons voorbeeld van het laagste bod van 60 euro, en jou bod van 80 euro, betekent dus dat laagste aanbieder 100 punten krijgt en jij 75. Misschien dat je die met andere kwaliteiten goed kunt maken, daarover volgende week meer.

Maar stel nou dat je niet bent toegelaten tot het DAS en reageert via een tussenpartij. Die tussenpartij rekent bovenop jouw uurtarief 15 euro per gewerkt uur. Je wordt dus op de opdracht aangeboden niet voor 80 euro, maar voor 95 euro. Nu krijg je niet 75 punten, maar nog maar 63 punten. Daarmee wordt het gat ten opzichte van de concurrentie wel veel groter.

Conclusie

Prijs speelt bij DAS’en een belangrijke rol in de gunning. Aan je tarief worden immers punten toegekend. Hoe meer punten je verdient, hoe hoger je gunningskansen. Wanneer je bent toegelaten tot het DAS en dus rechtstreeks reageert, dan scoor je dus meer punten dan wanneer je via een tussenpartij reageert die jouw uurtarief verhoogt om zelf marge te kunnen maken. Volgende week zullen we dat verder toelichten.