Neem contact op: 0172 578 909

Share Post:


Zo scoor je een opdracht op een Dynamisch Aankoopsysteem!

In Nederland zijn er ruim 400 Dynamische Aankoopsystemen: inkoopportalen vanuit aanbestedingsplichtige organisaties. Nadat je bent toegelaten tot het Dynamisch Aankoopsysteem, kun je rechtstreeks op opdrachten reageren. Maar hoe scoor je een opdracht op een Dynamisch Aankoopsysteem?

Hoe werkt het beoordelingsproces van een Dynamisch Aankoopsysteem?

Puur technisch gezien wordt de opdracht gegeven aan de EMVI: de Economisch Meest Voordelige Inschrijving. Maar hoe werkt dat precies? Nou, een Dynamisch Aankoopsysteem is daar vrij transparant in. Een Dynamisch Aankoopsysteem met drie componenten:

  1. Eisen. Hieraan moet je voldoen. Voldoe je niet aan de eis, dan wordt je aanbieding terzijde gelegd. Of te wel, je komt niet in aanmerking voor de gunning.
  2. Wensen. Hoe hoger je scoort op de wensen, hoe meer punten je krijgt. Bij inhuuropdrachten is er vaak nog sprake van een interview of verificatiegesprek waar ook nog punten te verdienen zijn.
  3. Prijs. Hoe goedkoper je bent, hoe meer punten je krijgt. Dit wordt vaak berekend aan de hand van de laagste bieding: de biedingen die hoger liggen, krijgen statistisch gezien minder punten.

De combinatie van wensen en prijs bepaalt wie de opdracht daadwerkelijk gegund krijgt.

Altijd: zorg dat het leveranciersdossier op orde is

Maar het allereerste waar een opdrachtgever met een Dynamisch Aankoopsysteem naar kijkt wanneer ze biedingen gaan controleren: is het leveranciersdossier nog wel actueel? Of te wel, zijn verklaringen niet verlopen? Is dat wel het geval, dan is dat direct een ‘knock-out’, of te wel, je aanbieding wordt terzijde gelegd.

Conclusie

Dynamische Aankoopsystemen werken heel statistisch. Er wordt gekeken naar de combinatie van wensen en prijs. Daarmee wordt de EMVI, de Economisch Meest Voordelige Inschrijving, bepaald.

Tevens speelt het leveranciersdossier een belangrijke rol, dit moet actueel en volledig zijn! DAS-Service kan zorgdragen voor het onderhoud van het leveranciersdossier, waardoor dit nooit een uitsluitingsgrond kan zijn! Neem voor meer informatie contact met ons op.