Zaken doen via een Dynamisch Aankoopsysteem (DAS) biedt voor ondernemers een heleboel voordelen. In deze reeks blogs beschreven we eerder dat je via een DAS rechtstreeks zaken doet en dat je een eerlijkere prijs voor je diensten kunt vragen. Deze week voordeel 3 voor ondernemers bij het zaken doen via een DAS: geen voorselectie!
Wat is een DAS?
Een DAS is een virtuele marktplaats van een aanbestedingsplichtige organisatie. De opdrachtgever publiceert een offerteaanvraag op het DAS, en alle gekwalificeerde ondernemers kunnen reageren op deze offerteaanvraag. Zo’n offerteaanvraag wordt ook wel een ‘nadere uitvraag’ genoemd.
Geen voorselectie
Bij een DAS krijgen dus alle gekwalificeerde ondernemers de gelegenheid om te reageren op een nadere uitvraag. Stel dus dat er 20 gekwalificeerde ondernemers zijn, dan ontvangt de opdrachtgever dus maximaal 20 offertes.
Zoals in de afbeelding hierboven te zien is, hebben dus alle ondernemers die een offerte uitbrengen, een eerlijke kans op de gunning van de opdracht. Er zijn drie partijen, dus hebben ze 33% kans. Ze gaan met elkaar de concurrentie aan op prijs en kwaliteit.
Reageren zonder kwalificatie op het DAS = wel voorselectie
Stel je voor. Je ziet op een website met opdrachten een interessante nadere uitvraag en je bent niet toegelaten tot het desbetreffende DAS. Op dat moment kun je dus ook niet reageren. Jezelf snel kwalificeren heeft ook geen zin, want je kunt enkel reageren op nadere uitvragen die zijn gepubliceerd op het moment dat je bent toegelaten tot het DAS. Er zit dus niets anders op dan via een andere partij, bijv. een bemiddelaar, te reageren die wel tot het DAS is toegelaten.
In de afbeelding hierboven zie je dat leverancier A en freelancer B reageren via een bemiddelaar. De bemiddelaar mag maar één reactie geven op de nadere uitvraag. De bemiddelaar moet dus een keuze maken wie hij/zij gaat voorstellen: is dat leverancier A óf freelancer B? De bemiddelaar zal kijken naar de beste kwaliteit tegen de laagste prijs.
Er vindt hier dus een ‘onnatuurlijke’ voorselectie plaats. In plaats van dat de winnende partij wordt geselecteerd via het DAS, vindt er al een soort tussentijdse competitie plaats bij de bemiddelaar. En waarbij dat het DAS heel transparant is over de gunningscriteria, hoeft dat bij de bemiddelaar niet transparant te zijn.
En zoals we vorige week beschreven, de prijs maakt een belangrijk onderdeel uit van de gunning. Wanneer je via een bemiddelaar reageert, dan wil de bemiddelaar daar logischerwijs aan verdienen en zal een marge op je uurtarief doen. Doordat je uurtarief omhoog gaat, nemen je gunningskansen af.
Conclusie
Toegelaten zijn tot een DAS vergroot je winkansen. Ten eerste vindt er geen voorselectie plaats door een bemiddelaar waardoor je gelijke kansen hebt op gunning van de opdracht. Ten tweede wordt je tarief niet door de bemiddelaar, ten behoeve van zijn/haar marge, verhoogd waardoor je een eerlijkere kans hebt.