Neem contact op: 0172 578 909

Ben jij een echte lezer? Lig je graag op het strand te lezen en leren terwijl je kinderen een zandkasteel bouwen? Gebruik dan deze tijd om je te verdiepen in de kansen en mogelijkheden van Dynamische Aankoopsystemen.

Bij DAS-Service krijgen we dagelijks goede vragen van onze klanten over Dynamische Aankoopsystemen. We helpen onze klanten graag door de aanbestedingsmarkt in de gaten te houden en deze informatie te delen via onze kennisbank en de FAQ pagina. Natuurlijk kunnen wij je helpen met het inschrijven en het beheer op Dynamische Aankoopsystemen. Als je DAS-Beheer klant bent, ontvang je zelfs elke maand een update over de recente ontwikkelingen. Toch is het ook handig om te begrijpen hoe de markt werkt zodat je kansen leert herkennen en benutten.

Top 4 DAS-Service Kennisbank

1. Wat is een DAS?

DAS? Dynamische AankoopSystemen!

De term DAS staat voor Dynamisch AankoopSysteem. Maar waarom bestaan deze systemen nou eigenlijk? Waarom hebben overheden niet gewoon een “werken bij-website”, net als commerciele organisaties? En wat betekent dit voor jou als aanbieder?

2. Welke DAS’en heb ik nodig?

Met de DAS-Selector vind je gemakkelijk de Dynamische Aankoopsystemen die passen bij je organisatie.

3. Hoe schrijf ik me in op een DAS?

Dynamische Aankoopsystemen zijn virtuele marktplaatsen waarop je een eerlijke kans krijgt om je diensten aan te bieden. Om deze aanbieders goed te kunnen vergelijken, moet elke aanbieder op dezelfde kwalificaties worden beoordeeld. Er komt dus iets meer bij kijken dan je bedrijfsnaam en contactpersoon doorgeven, maar wat moet je dan doen om toegelaten te worden tot een Dynamisch Aankoopsysteem?

4. Voordelen van zakendoen met een DAS

  • Rechtstreeks zaken doen – Om te kunnen profiteren van het voordeel van rechtstreeks zaken doen moet je zijn toegelaten tot het DAS. En aan dit rechtstreeks zaken doen zijn ook weer heel wat voordelen verbonden.
  • Eerlijkere prijs – Prijs speelt bij DAS’en een belangrijke rol in de gunning. Aan je tarief worden immers punten toegekend. Hoe meer punten je verdient, hoe hoger je gunningskansen. Wanneer je bent toegelaten tot het DAS en dus rechtstreeks reageert, dan scoor je dus meer punten dan wanneer je via een tussenpartij reageert die jouw uurtarief verhoogt om zelf marge te kunnen maken.
  • Geen voorselectie – Toegelaten zijn tot een DAS vergroot je winkansen. Ten eerste vindt er geen voorselectie plaats door een bemiddelaar waardoor je gelijke kansen hebt op gunning van de opdracht. Ten tweede wordt je tarief niet door de bemiddelaar, ten behoeve van zijn/haar marge, verhoogd waardoor je een eerlijkere kans hebt.
  • Grotere kans op gunning – Rechtstreeks zaken doen via een DAS betekent dat je een grotere kans maakt op gunning van de opdracht. Immers, er zit tussen jou en de opdrachtgever geen andere partij die een voorselectie moet maken en daarmee je prijs verhoogt.
  • Geen verkooptalent nodig – Een groot voordeel van het werken met een DAS is dat je niet over verkooptalent hoeft te beschikken. Nadat je bent toegelaten krijg je offerteaanvragen direct in je mailbox. Daar hoef je niets voor te doen. Je kunt zelf besluiten of je wilt reageren en tegen welke voorwaarden. Wanneer je een offerte uitbrengt, dan word je door een vragenlijst geleid. Uiteindelijk bepaalt het DAS op basis van de score op wensen en prijs wie de opdracht gegund krijgt.

Verder lezen?

Natuurlijk zijn er ook artikelen te vinden op andere websites. Lees bijvoorbeeld de Aanbestedingsmonitor van Tenderned.

Wil je op de hoogte worden gehouden van alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van aanbesteden en dynamische aankoopsystemen? Volg ons dan op Linkedin. Wil jij onderzoeken welke DAS’en voor jou relevant kunnen zijn? Bestel dan vandaag nog een Quickscan aan en ontvang een volledige lijst van alle DAS’en die voor je organisatie relevant zijn.