Share Post:

3 hardnekkige mythes over Dynamische Aankoopsystemen

3 hardnekkige mythes over Dynamische Aankoopsystemen


Bij DAS-Service weten we alles over Dynamische Aankoopsystemen. We adviseren bureaus, ondernemers en freelancers over geschikte Dynamische Aankoopsystemen, zorgen ervoor dat ze worden toegelaten, onderhouden de hele inschrijving en kunnen, indien gewenst, ook nog eens de hele bediening overnemen. Toch lezen we regelmatig kritieken op Dynamische Aankoopsystemen. Zijn die kritieken terecht?

He wat? Dynamisch Aankoopsysteem?

Een Dynamisch Aankoopsysteem is een constructie volgens het Europees aanbestedingsrecht waarmee aanbestedingsplichte organisaties hun inkopen en externe inhuur kunnen doen. Elke partij die is toegelaten tot het Dynamisch Aankoopsysteem kunnen rechtstreeks meedingen in mini-competities, ook wel nadere uitvragen genaamd. De voordelen daarvan zijn bijzonder groot.

Waar komen die kritische geluiden dan vandaan?

De kritische geluiden ten opzichte van Dynamische Aankoopsystemen komen meestal bij zogenaamde ‘Preferred Suppliers’ vandaan. Dit zijn partijen die, na een Europese aanbesteding, al dan niet gezamenlijk, het alleenrecht hebben om kandidaten op inhuuropdrachten voor te stellen en de contracten af te handelen.  Met andere woorden, zij hebben een mantelovereenkomst of raamcontract.

Heel begrijpelijk dat deze Preferred Suppliers kritisch zijn, want zij worden door een Dynamisch Aankoopsysteem overbodig gemaakt. Een mantelovereenkomst is immers de grote tegenhanger van het Dynamisch Aankoopsysteem.

Mythe 1: een Dynamisch Aankoopsysteem mag niet gebruikt worden voor inhuur!

Een Dynamisch Aankoopsysteem werkt rekenkundig. De verhouding van de score op de wensen (‘gunningscriteria’) en het tarief bepaalt de winnende kandidaat. Maar voor je een externe gaat inhuren, dan wil je die persoon toch echt wel een keer gesproken hebben. In het verleden is er wel eens kritiek geweest ten aanzien van het inzetten van een interview, en die mee te laten wegen in de score op de wensen.

Wanneer het Dynamisch Aankoopsysteem volgens de spelregels werkt, dan kan een Dynamisch Aankoopsysteem prima voor externe inhuur worden ingezet. Er is in het verleden wel eens kritiek geweest ten aanzien van het toepassen van een interview, maar die kritiek is weerlegd.

Mythe 2: opdrachten op een Dynamisch Aankoopsysteem zijn allemaal warme stoelen

Een warme stoel betekent een opdracht die wordt gepubliceerd, eigenlijk al informeel vergeven is aan iemand.  Die persoon hoeft enkel even door het formele proces te gaan om de opdracht gegund te krijgen.

We zullen niet ontkennen dat dit wel eens gebeurt bij Dynamische Aankoopsystemen, maar dit gebeurt net zo vaak bij Preferred Suppliers bij raamovereenkomsten.

Maar altijd? Nee, absoluut niet, het zal eerder een handvol zijn. We kunnen daarbij uit eigen ervaring spreken vanuit ons zusterbedrijf De Transparante Broker. De Transparante Broker is een bemiddelaar die op bijna alle Dynamische Aankoopsystemen is ingeschreven, met als doel om opdrachten op Dynamische Aankoopsystemen voor freelancers te ontsluiten. Vanuit De Transparante Broker hebben we al veel freelancers aan een passende opdracht geholpen!

Mythe 3: je winkansen zijn heel erg klein!

Elke partij die is toegelaten tot een Dynamisch Aankoopsysteem wordt uitgenodigd om een offerte uit te brengen. Daarmee is er in potentie veel concurrentie. Echter, het heeft enkel zin om op een nadere uitvraag te reageren wanneer je voldoet aan de eisen, of te wel de knock-out criteria. Voldoe je daar niet aan, dan heeft het geen zin.

Als je kijkt naar de hoeveelheid reacties die op een nadere uitvraag binnen komen, dan zijn dat er normaliter niet veel. Immers, een aanbestedende organisatie heeft geen zin om tientallen reacties te moeten beoordelen. Als er 6 reacties binnen komen, dan is het veel.

Maar toch, wat klopt er dan niet?

Het Dynamisch Aankoopsysteem is een prachtig aanbestedingsconstruct waarmee MKB’ers en freelancers rechtstreeks zaken kunnen doen met opdrachtgevers. Maar in Nederland is het wel een heel erg gefragmenteerd landschap geworden. Er zijn inmiddels meer dan 300 Dynamische Aankoopsystemen, waarvan ruim 150 bestemd voor externe inhuur. Het inschrijven op al die Dynamische Aankoopsystemen is een monsterklus, voor een freelancer ondoenlijk. En dan hebben we het nog niet gehad over het moeten bijhouden van het leveranciersdossier.

Bij DAS-Service maken we het wel een stukje makkelijker. In de DAS-Selector kun je filteren op basis van vakgebied, regio en soort opdrachtgevers. Zo maak je de selectie van interessante opdrachtgevers een stuk kleiner.

Het inschrijven uitbesteden? Dat kan zeker! Wij helpen je er graag mee!

Of geen zin op Dynamische Aankoopsystemen in te schrijven? Via De Transparante Broker kun je rechtstreeks op opdrachten reageren ten een vlijmscherpe marge!

Conclusie

Er zijn veel hardnekkige geruchten over Dynamische Aankoopsystemen, en deze zijn niet waar. Honderden organisaties maken naar grote tevredenheid gebruik van dit legitieme aanbestedingsconstuct.